Inspiroi ja inspiroidu!

(Perustuu Tallinnan teknillisessä yliopistossa pitämääni luentoon 3.4.2017) Maailma olisi huomattavasti nykyistä tylsempi paikka ilman inspiraatiota ja inspiroivia ihmisiä. Ilman inspiraation ”liekkejä” ja niiden aikaan saamia arkielämän innovaatioita me ihmiset tuskin eläisimme nykyisen kaltaisissa moderneissa yhteiskunnissa, vaan mitä todennäköisemmin riitelisimme keskenämme pienissä ja kylmissä luolissa taistellen keskenämme ruoan rippeistä. Kun me ajattelemme inspiraatiota, niin ehkä eniten ehkä meitä inspiroivat ne aivan ”tavalliset” ihmiset, jotka ovat saaneet aikaan jotakin ihmeellistä, jopa epätavallista. Me arvostamme sellaisia ihmisiä, joilla on kykyjä ja halukkuutta olla epäitsekkäitä, luovia, innovatiivisia, tai niitä, jotka vain uskaltavat vain olla jollain tavalla erilaisia tasapäisestä massasta. Tällaisia taustaltaan tavallisia ihmisiä, jotka ovat elämänsä aikanaan omalla toiminnallaan inspiroineet muita ihmisiä, on mahdollista tuoda esille lukuisia. Itse mainitsen esimerkkinä nyt vain muutaman, kuten Äiti Teresan, Mohathma Gandhin, Lennart Meren, Martin Luther Kingin ja Nelson Mandelan tai liike-elämän puolella Steve Jobsin, Richard Bransonin sekä Kari Kairamon. Kaikki nämä edellä mainitut ihmiset olivat taustaltaan aivan tavallisia ihmisiä, jotka päättivät, että maailma tarvitsee heidän panostaan ja apuaan. Heistä kuoriutui monien vaikeuksien jälkeen todellisia johtajia, jotka uskoivat pystyvänsä muuttamaan maailmaa. Lisäksi he, kaikista kokemistaan vastoinkäymisistä ja suuresta vastustuksesta huolimatta, eivät pelänneet yrittää sitä.

Tämän kaltaisen inspiraation ehkä paras puoli on siinä, että siinä perustana on juuri ihmisen ”tavallisuus”. Tietenkin näillä kaikilla edellä mainituilla ihmisillä oli tietynlaista ”karismaa” johtaa muita ihmisiä kohti parempaa tulevaisuutta, mutta heillä on yhteistä myös se, että he tulivat vaatimattomista, toisinaan jopa vaikeista, oloista. Tämän vuoksi heidän tiensä kohti unelmaansa oli varsin kuoppainen ja mutkainen. He eivät onnistuneet saavuttamaan tavoitteitaan pelkästään johtamistaitojensa avulla, vaan pikemminkin siksi, että he eivät pelänneet olla omia itseänsä. He olivat aitoja ja luonnollisia ihmisiä, ja vaativat samaa myös omilta työntekijöiltään ja seuraajiltaan.

”Joskus kaikkein inspiroivimmat ihmiset jäävät ilman huomiota”

Usein kun me tavalliset ”palliaiset” vertaamme itseämme näihin historian suurmiehiin ja –naisiin, teemme sen virheen, että emme aina kykene havaitsemaan näitä suuruuden merkkejä omassa itsessämme. Liian moni meistä kuvittelee, että ihminen saavuttaa suurta vain silloin, kun hän ylittää uutiskynnyksen ja nousee mediassa otsikoihin. Mutta asia ei todellakaan ole näin yksinkertaista. Tosiasia on se, että joskus kaikkein inspiroivimmat ihmiset jäävät ilman huomiota, ja itse asiassa, he eivät itse edes hae sitä. Minua ainakin eniten inspiroivat sellaiset ihmiset, jotka tekevät jotakin omassa lähipiirissään, mikä luo lisää inhimillisyyttä, yhteisöllisyyttä ja iloa heidän lähelleen. Se voi olla esimerkiksi vapaaehtoistyö lasten ja vanhusten parissa, roskien kerääminen pitämällä ympäristön siistinä, kummilapsen hankkiminen kehitysmaasta tai vaikkapa se, että oman elämänsä vastuksista ja vaikeuksista huolimatta luottaa itseensä niin paljon, että saavuttaa oman elämänsä suuria tavoitteita. Nämä ihmiset eivät kaipaa mitään suitsutuksia tai median huomiota, koska heille riittää vain tunne siitä, että ovat tarttuneet toimeen toteuttaakseen omat unelmansa ja tavoitteensa. Seuraavassa kerron erään tällaisen tarinan.

”Camilla on nuori tanskalainen nainen, jolla on ollut suuri haave päästä opiskelemaan eläinlääketiedettä ja sitten joskus opintojensa jälkeen perustaa villieläintila Etelä-Afrikkaan. Hän on saanut jo opiskelupaikan yliopistossa, mutta koska häneltä puuttui kokemusta työskennellä eläinten kanssa, hän haki töihin assistentiksi erääseen eläinten tutkimuslaitokseen. Kaikki näytti sujuvan hyvin. Hän kävi haastattelussa, joka sujui hyvin haastattelijoiden selvästi pitäessä hänestä. Kaikki näytti hyvältä, mutta sitten hänelle ilmoitettiin, että paikkaan on palkattu eräs omistajan tuntema henkilö, jolla on aikaisempaa kokemusta alan töistä. Tämä työpaikan menetys tuntui Camillasta tosi kurjalta, mutta hän päätti korvata tämän menetyksen ja hankkia kokemusta alalta lähes keinolla millä hyvänsä. Tämän jälkeen hän päättikin ottaa vastaan eläinalan työpaikkoja lähes mistä tahansa ja kuinka lyhyitä työsuhteita tahansa. Hän onkin nyt vuoden aikana työskennellyt lukuisilla eläintiloilla ja erilaisissa eläintenhoitolaitoksissa eri puolella Eurooppaa, oltuaan viimeksi työssä sikatilalla Slovakiassa. Näin hän on vähitellen saanut koottua eläinlääketieteen opiskelujaan varten tarvittavan työkokemuksen eläinten kanssa työskentelystä. Lisäksi hän on ”kiertolaiselämänsä” aikana saanut kutsun liittyä mainostajia keräävään online-markkinointiyritykseen ansaitakseen opintorahoja. Camilla kertoikin, että nyt jälkeenpäin tarkasteluna tuo työpaikan menetys ei enää tunnu miltään tappiolta, vaan itse asiassa sen jälkeen monet asiat ovat ikään kuin loksahtaneet paikoilleen.”

Mikä sitten Camillan kokemuksen tekee muita ihmisiä inspiroivaksi? Minun mielestäni hänen kokemuksensa on muita nuoria ihmisiä innoittava esimerkki siitä, että jos elämän tavoite ja tahto toteuttaa se, on tarpeeksi vahva, ihminen kykenee venymään ja saavuttamaan siten paljon elämässään. Olen hänen tarinaansa kertonut mm. Virossa opiskelijoille ja muille nuorille ja olen havainnut, että se inspiroi heitä. Ehkä yksi inspiroiva tekijä tarinassa on se, että harva nuori, etenkin tyttö, uskaltaa tehdä niin kuin hän teki eli lähtee yksin eri puolelle Eurooppaa tekemään raskaita maataloustöitä saavuttaakseen unelmansa. Camillan esimerkki on osoitus myös siitä, että elämässä tulee aina välillä kärsittyä tappioita, mutta tappiot on mahdollista kääntää voitoiksi, kunhan ihminen ei vain luovuta ja jää ”tuleen makaamaan”.

”Jokainen meistä voi olla inspiraationa muille ihmisille riippumatta siitä, mitä me itse koemme saavuttaneemme”

Camillan tapaus olkoon hyvänä esimerkkinä siitä, että jokainen meistä voi olla inspiraationa muille ihmisille riippumatta siitä, mitä me itse koemme saavuttaneemme. Hänkään ei ensin itse ollenkaan ymmärtänyt oman tarinansa inspiroivaa vaikutusta. Voi olla, että koemme oman matkamme olevan vielä kesken tai tekomme eivät omasta mielestämme ole riittävän suuria, mutta siitäkin huolimatta me onnistumme inspiroimaan muita ihmisiä. Me emme ehkä koskaan saa tietää, keitä ihmisiä me inspiroimme ja miten me inspiroimme, mutta ehkä joskus saamme joltakin heistä vastalahjana inspiraatiota itsellemme silloin, kun me itse sitä eniten tarvitsemme. Näin tästä vuorovaikutteisesta ja positiivisesta ”inspiraatiokierteestä” voi syntyä monia sen piiriin päässeitä ihmisiä voimaannuttava asia.

”Kuka tahansa meistä voi inspiroida muita ihmisiä niin työelämässä kuin muussakin elämässämme”

Millä tavoin kuka tahansa meistä voi inspiroida muita ihmisiä niin työelämässä kuin muussakin elämässämme? Seuraavassa kerron joitakin, itse asiassa varsin jokapäiväisiä asioita, jotka levittävät inspiraatiota ympärilleen niin työpaikoilla kuin muuallakin.

1. Välitä! Jos et pysty osoittamaan muille ihmisille, että välität heistä, luuletko kykeneväsi inspiroimaan heitä? Vastaus tähän on lakoninen: ”Et!” Välittämistä voit osoittaa ihmisille pienillä asioilla, kuten esimerkiksi tervehtimällä heitä ja kysymällä heidän vointiaan.

2. Ole innostunut! Vanha sanonta ”innostuminen on tarttuvaa” on usein pelkkä klisee, mutta se on samalla kuitenkin myös totta. Jos itse olet innostunut jostakin asiasta, levität positiivista energiaa ympärilläsi oleville ihmisille ja välität heistä, saat kaikki takaisin kymmenkertaisesti.

3. Ansaitse luottamus. Luottamuksen rakentaminen vie aikaa, mutta se voidaan tuhota hetkessä. Tämän vuoksi pidä salaisiksi sovitut asiat itselläsi, äläkä lavertele niitä muille. Älä myöskään osallistu työpaikkasi juorukerhoon tai turhanpäiväisiin sosiaalisen verkostosi kiistelyihin. Näin sinulla voi olla positiivista vaikutusta niihin ihmisiin, jotka arkailevat puhua.

4. Jos et keksi mitään positiivista, älä sano mitään! On aina helppo kritisoida muita ihmisiä, mutta tämä ei tarkoita sitä, että se olisi aina oikea asia toimia näin. Ajattele ennen kuin arvostelet toista, miten itse reagoisit, jos joku pilkkaisi älykkyyttäsi, arvostelisi ulkonäköäsi tai haukkuisi puheitasi. Henkilöön kohdistuva kritiikki on aina loukkaavaa ja aiheetonta. Kukaan ei halua kuulla loukkauksia, joten jos et keksi mitään hyvää sanottava toisesta ihmisestä, älä sano yhtään mitään!

5. Voimaannuta ihmisiä lähelläsi! Pienillä kohteliaisuuksilla saat jokaisen päivän edes hieman kirkkaammaksi riippumatta siitä, millainen päivä ihmisellä on. Pieni kehu oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa saa jokaisen hieman aikaisempaa paremmalle tuulelle.

6. Pidä pintasi! On liiankin helppoa antaa stressin ravistella sisäisiä voimavarojamme ihmisinä. Jos haluat inspiroida ihmisiä lähelläsi, opettele pysymään lujana. Näin osoitat muille, että rankimmatkin olosuhteet ja tilanteet voidaan voittaa oikealla asenteella, positiivisella ajattelulla sekä jatkuvalla kehittämisellä.

7. Myönnä virheesi! Vaikka on tietenkin tärkeää olla kavahtamatta, kun elämä antaa meille korvatillikoita, on yhtä tärkeää tunnustaa, että me kaikki olemme epätäydellisiä ihmisiä. Tämän vuoksi jokaisen meistä on välillä hyvä tunnustaa muille omat virheemme ja heikkoutemme.

8. Ole aktiivinen kuuntelija! Me kylä voimme kuulla toista ihmistä, mutta harvat meistä osaavat aktiivisesti kuunnella ja ymmärtää toisen puhumat sanat sekä niiden takana olevat syvemmät merkitykset. Ota rehti katsekontakti ihmiseen, joka haluaa puhua ongelmistaan ja tee hyviä selventäviä kysymyksiä osoittaaksesi hänelle välittäväsi hänen ongelmastaan ja sen ratkaisemisesta.

9. Tavoittele tähtiä! Kukaan ei voi inspiroitua sellaisesta ihmisestä, joka vetoaa jatkuvasti pelkissä faktoissa ja rutiineissa pitäytymiseen. Ole kunnianhimoinen, tähtää korkealle äläkä koskaan antaudu, jos haluat inspiroida ihmisiä saavuttamaan jotakin, mitä he ovat päättäneet saavuttaa.

10. Anna rakentavaa kritiikkiä! Ensimmäiseksi, rakentavaa kritiikkiä pitää aina antaa, kun sitä pyydetään. Rakentava kritiikki liittyy aina johonkin tiettyyn asiaan, johon halutaan korjaus. Rakentava kritiikki pitää aina antaa positiivisella tavalla niin, että toisella on oikeus myös antaa asiaan oma vastineensa.

11. Kohtele kaikkia tasapuolisesti! Me kaikki olemme tasavertaisia ihmisiä riippumatta meidän sukupuolestamme, poliittisista mielipiteistämme, rodustamme, uskonnostamme tai muista tekijöistä. Muista, että näillä edellä mainituilla tekijöillä ei saa olla mitään vaikutusta siihen, miten ihmistä kohdellaan. Kohtele muita ihmisiä niin kuin he haluavat itseään kohdeltavan riippumatta heidän taustastaan.

12. Luota itseesi! Meillä kaikilla ihmisillä on niin vahvuuksia kuin myös heikkouksia. Mitä paremmin ihminen tuntee itsensä, sitä paremmin hän tiedostaa myös omat kykynsä, osaamisensa ja vahvuutensa. Ihmisen olemus paljastaa hänestä paljon, joten kävele suoraryhtisesti, pidä pääsi pystyssä ja katso ihmisiä suoraan silmiin.

13. Pysy rauhallisena ja tyynenä! Se, miten ihminen reagoi loukkauksiin tai kritiikkiin, kertoo paljon hänen kyvyistään inspiroida muita ihmisiä. Jos vastaat vihaan samalla mitalla ja vielä korkojen kanssa, kuinka muka olet parempi ihminen kuin se, joka aloitti selkkauksen? Riippumatta siitä, miten epäoikeutettu tai rankka tuo loukkaus oli, on parasta pysyä tällöin rauhallisena, koska turha kiihtyminen ei johda mihinkään parempaan. Tällöin on järkevintä olla välittämättä loukkauksista. Näin ne ihmiset, jotka näkevät vankkumattomuutesi ja rauhallisuutesi voivat inspiroitua tekemään samoin.

14. Kerro, mitkä asiat ovat vaikuttaneet sinuun ja elämääsi! Mitkä kirjat ja mitkä ihmiset ovat eniten vaikuttaneet siihen, millainen olet ihmisenä? Mitkä inspiraation lähteet ovat auttaneet elämäsi tärkeimmissä päätöksissä? Kuinka sinusta tuli sellainen onnellinen, terve ja positiivinen ihminen, kun olet tänään? Kerro muille ihmisille niistä asioista, jotka ovat muovanneet sinua. Näin muutkin voivat saada itselleen hyötyä näistä tiedoista.

15. Tunnusta muiden ihmisten myötävaikutus elämäsi kulkuun! Riippumatta siitä, kuinka mahtava olet ihmisenä, on hyvä aina muistaa, että muutkin ihmiset ovat vaikuttaneet elämääsi. Tämä tosiasia on usein hyvä tunnustaa avoimesti myös muillekin ihmisille. Näin osoitat toisille olevasi nöyrä ja muita huomioiva antaessasi tunnustusta niille, joille se kuuluu.

16. Pidä lupauksesi! Jos olet luvannut vapaaehtoisesti tekeväsi jotain ja yllättäen huomaatkin, että löytyy vielä jotain parempaakin, muista pitää siitä huolimatta antamasi lupaus. On aina helppo luistaa velvollisuuksistaan jonkin paremman asian ilmaantuessa, mutta se on myös varma keino tuhota kaikki se luottamus, jonka eteen olet töitä rankasti tehnyt. Jo tämän vuoksi kannattaa pitää sanansa.

17. Pysy uskollisena sille, kuka todella olet! Meillä monilla on monia rooleja liittyen siihen, olemmeko sosiaalisissa tilanteissa työpaikalla, kotona, ystävien parissa tai julkisissa tilanteissa. Jos nämä roolit ovat kaukana omasta itsestämme, sitä enemmän me joudumme käyttämään energiaa näiden roolien ylläpitämiseen. Lisäksi näiden roolien läpi on monien meidän tuntemiemme ihmisten helppo myös nähdä. Tämä ei todellakaan ole hyvä keino inspiroida lähelläsi olevia ihmisiä. Tämän vuoksi pyri olemaan joka tilanteessa mahdollisimman paljon oma itsesi.

18. Tutki myös vaihtoehtoisia ajatuksia ja ideoita! Jokainen ihminen, joka kuvittelee tietävänsä kaikki vastaukset joka kysymykseen, huijaa itseään. Tämän vuoksi meidän täytyy säännöllisin väliajoin haastaa omia ajatuksiamme ja mielipiteitämme. Sinun ei tarvitse muuttaa omia mielipiteitäsi, mutta ainakin opit ymmärtämään muiden erilaisia näkemyksiä asioihin. Näin tekemällä sinun avoimuutesi antaa muille kuvan siitä, että vaikka mielipiteesi on vahva, kykenet kuuntelemaan myös toisenlaisia ajatuksia. Näin luot luottamusta myös eri tavoin ajatteleviin ihmisiin, jotka ehkä eivät muuten uskaltaisi lähestyä sinua.

19. Älä koskaan lisää suolaa toisen haavoihin! Jos voitat väittelyn jostakin asiasta ja huomaat olevasi oikeassa, se ei oikeuta sinua itsesi kehumiseen ja jalustalle nostamiseen. Julistamalla ”minähän sanoin näin!” antaa sinusta muille ylimielisen kuvan sekä ei kannusta muita ihmisiä lähestymään sinua edes hyvin tärkeissä asioissa. Tämän vuoksi, pidä ”voittosi” vain toteutuneena asiana äläkä tee siitä suurta numeroa.

20. Anna ihmisille vapautta! Älä jatkuvasti puutu asioiden pieniin yksityiskohtiin, vaan anna ihmisille vapaat kädet käsitellä ne itsenäisesti. Kukaan ei pidä mikromanageroinnista! Jos sinulta kysytään apua, anna vain suuntaa antavaa ohjausta asioiden saamiseksi oikeaan suuntaan, mutta jätä tarkoituksella avun pyytäjälle riittävästi tilaa myös tehdä omia päätöksiä. Tämä on tärkeää siksi, koska näin ihmiset huomaavat olevansa tarpeeksi hyviä tekemään myös itsenäisiä päätöksiä. Tämä tuo heille tunteen siitä, että he ovat kyvykkäämpiä kuin mitä he ehkä ovat kuvitelleetkaan.

”Inspirointi on myrkkyä tasapäistämiselle”

Kuten jo edellä tuli selväksi, muiden ihmisten inspirointi on useimmiten kiinni aivan pienistä asioista ja niiden ymmärtämisestä. Minun mielestäni inspirointi on myrkkyä myös tasapäistämiselle. Liian monissa työpaikoissa ja kouluissa esiintyy nykyään liian paljon tasapäistämisperiaatteita ajavia ajatuksia. Jotkut jopa pitävät tasapäistämistä ihmisten tasa-arvon kannalta hyvänä asiana. On kuitenkin hyvä muistaa, että tasa-arvoinen kohteleminen ja tasapäistäminen eivät ole synonyymejä toistensa kanssa! Ne ovat tosi asiassa mahdollisimman kaukana toisistaan. Mielestäni me ihmiset tarvitsemme lähellemme ihmisiä, jotka kykenevät inspiroimaan meitä ja muita ihmisiä. Itse asiassa on aivan mahtava tunne olla jonkin lähellä olevan ihmisen ”inspiroitavana” ja samalla myös kyetä itse inspiroimaan muita ihmisiä! Näin me saamme ihmiset loistamaan kirkkaalla valolla. Samalla myös organisaatioissa innovaatiot lisääntyvät ja tuottavuus nousee. Nämä asiat, jos mitkä, tekevät inspiroinnista jo kansantaloudellisesti merkittävän asian!

Esa Lehtinen

Jätä kommentti

css.php