”Konsultin vieraskynä” Ville Tolvanen: Miten yrittäjästä tehdään omistaja?

Yksi yritysmaailman haastavimpia kasvuhaasteita on yrittävän matka yrittäjästä omistajaksi. Ensimmäinen perustuu sitoutumiseen, asenteeseen ja apinanraivoon, jälkimmäinen osaamisen johtamiseen systeemillä, prosesseilla ja ihmisillä. Aika monella matka jää tekemättä tai puolitiehen. Moni aloittaa pakon edessä ja harvat osaavat johtaa huomista ja omaisuuttaan skenaarioiden kautta.

Vittu ei tähän mitään hallitusta tarvita! Ensin pettää asiakas, sitten pankki ja lopulta työntekijätkin. Monen yrittäjän kasvun tie on kiviä, mustelmia ja karaisevia kokemuksia täynnä. Miten kukaan voisi hallituksessa mitään viisastella, kun itse mietin tätä yötä päivää ja olen kaiken kokenut? Näin siis näkee yrittävä, jonka valot eivät vielä omistajuudelle pala.

”Omistajuus on parhaimmillaan systeeminen prosessi”

Omistajuus on parhaimmillaan systeeminen prosessi. Se tarkoittaa yritystoiminnan rakentamista, johtamista ja kehittämistä samanlaisena kuin valtavaa pienoisrautatietä. Jokaisella asialla, osalla ja tekemisellä on suunniteltu paikkansa. Valmis kokonaisuus kukkuu, herättää ihailua ja tuo jatkuvaa mielihyvää teoksen rakentajalle. Omistaja ymmärtää oman roolinsa mahdollisuuksien luojana, rakentaa hallituksen synnyttämään huomista ja johdon saamaan aikaan tuloksia. Aivan kuten formutallin omistaja tarvitsee mekaanikot, sponsorit ja kuljettajat.

Yrittäjästä omistajaksi kasvava tunnistaa, että yrityksen tarinan tulisi jatkua ilman yrittäjääkin. Hyvä yritys on osittain itsenäinen omistajista ja johdossa häärivistä yrittäjistä. Se perustuu osaamisen, ihmisten ja tuotantotekijöiden yhdistämiseen, joka on kasvavaa, kannattavaa ja kehittyvää. Hyvää yritystä kehitetään kuin vanhaa amerikanrautaa, jonka parantelemiseen voi käyttää vaikka ikänsä.

”Kasvun tie yrittäjästä omistajaksi”

Kasvun tie yrittäjästä omistajaksi alkaa, kun yrittävä tunnistaa, että
1. Johtamisen kannalta tarvitaan kirjatut ja kommunikoidut suunnitelmat  joita myös strategiaksi kutsutaan
2. Tunnistetaan puutteet yrittäjäosaamisessa, joita voidaan täydentää vaikkapa hallituksen osaamisen kautta
3. Puretaan typerä ja vanhanaikainen vastakkainasettelu omistajien,  johdon ja työntekijöiden välillä
4. Rakennetaan yrityksestä ja sen omistajista riippumaton menestystarina
5. Hyväksytään asioiden lähtötilanne ja lähdetään rakentamaan yritystoiminnan omistamisesta ja johtamisesta ammattimainen prosessi

Asioiden keskustelemisella, dokumentoinnilla ja jakamisella on ihmeellinen voima. Se helpottaa arjen ongelmia, sitouttaa ihmisiä mukaan tekemiseen ja tekee arjen myrskyissä navigoimisesta helpompaa. Hyvä suunnitelma kertoo mitä osaamista, ihmisiä ja tekemistä tarvitaan. Siksi yrittäjänkin tulisi tehdä itsestään ammattimainen omistaja.

Hei urpo yrittäjä, milloin sinusta tulee omistamisen ammattilainen?

Ville Tolvanen

Kirjoittaja on ollut perustamassa 15 yritystä, tehnyt kaikki virheet useammankin kerran, konsultoinut pienen ikänsä ja saanut jotain aikaankin. Tällä hetkellä Ville toimii mm. Omistajat.org:ssa ”pääarkkitehtinä”. Omistajat.org:n löytää Facebookista.

Jätä kommentti

css.php