Konsultin maailma

Hei, kaikki blogikollegat ja muut blogikirjoittelusta kiinnostuneet! Olen itse varsin vaihtele-vasti blogikirjoittelua seurannut ja olen jopa muutaman kerran jonkin toisen kirjoittajan blo-giin kirjoittanutkin, mutta päätin itsekin aloittaa oman blogin. En tiedä kuinka hyvin ehdin omilta työkiireiltäni blogeja kirjoittaa, mutta yritän ainakin jonkin verran. Aihealueita en pal-joakaan rajaa, mutta luulen useimpien aiheiden liittyvän omaan työhöni eli johtamiseen, työelämän kehittämiseen sekä liike-elämään, mutta varmaankin joskus lipsahdan muihin-kin itseäni kiinnostaviin aiheisiin, kuten esimerkiksi kansainväliseen toimintaan, eri maihin ja kulttuureihin tai yleensä elämän nautintoihin.

Ensimmäiseksi aiheekseni olen kuitenkin ajatellut kirjoittaa omasta työstäni eli konsulttina työskentelystä. Olen itse toiminut alalla jo parikymmentä vuotta, joten uskallan jo ottaa työ-höni hieman ironisen ja humoristisen otteen, osittain mukaillen konsultin käsikirjan oppeja. Konsulttilegendan mukaan maailman ensimmäisenä konsulttina voidaan pitää Mooseksen veljeä Aaronia, jonka Jumala nimitti Mooseksen neuvonantajaksi ja puhemieheksi hänen johtaessaan Israelin kansaa pois Egyptin orjuudesta. Aaronin työtuloksista voidaan tieten-kin olla montaa eri mieltä, sillä Raamatun mukaan israelilaiset joutuivat vaeltamaan Siinain autiomaassa yli 20 vuotta ennen kuin pääsivät luvattuun maahan. Aaronin saamista kon-sulttipalkkioista Raamattu ei puhu mitään, mutta tuskin ne olivat mitään kehuttavia, ainakin jos suhteuttaa ne saavutettuihin työn tuloksiin.

Konsultin ammatti on hyvin arvostettu. Sitä voidaan imagoltaan verrata jopa jaloihin teu-rastajan ja hevosmiehen ammatteihin. Konsultteja on useaa eri tyyppiä. Nuorempia kon-sultteja voidaan pitää vanhempien konsulttien oppipoikina. He ovat eräänlaisia kisällejä, jotka itse asiassa tekevät kaiken järkevän työn. Seuraavana kehitysaskeleena voidaan pitää vanhempia konsultteja, jotka nousevat asemaansa harmaan värin lisääntyessä ohi-moilla. Johtavan konsultin tunnistaa taas Armanin tai Bossin puvusta. Hänet voi bongata silloin, kun projekteja myydään asiakkaille. Johtavaa konsulttia siis voidaan pitää eräänlai-sena ”kaupparatsuna”. Viimeiseksi voidaan ottaa esille vielä partnerit. Partnerina voidaan pitää vanhempaa, tai ainakin ennenaikaisesti vanhentunutta, henkilöä, joka kaikkensa an-taen osallistuu konsultointiprojektien käynnistystilaisuuksiin. Toisen kerran partnerin voi nähdä projektien päättäjäistilaisuuksissa edellyttäen, että projekti on onnistunut.

Konsultin työstä pääosa koostuu erilaisissa palavereissa ja neuvotteluissa istumisesta ja siellä tapahtuvasta asiakkaan neuvomisesta ja ohjaamisesta. Tässä apuna jokaisella kon-sultilla on oma ”työkalupakkinsa”, josta löytyvät kaikki strategia-, projektinhallinta- ja tulos-remonttivälineet. Konsultin tärkeimpänä työkaluna voidaan pitää Power Point –esitystä, joka sisältää näyttäviä, tosin usein turhanpäiväisiä, graafeja, diagrammeja ja kuvia. Erityi-sen tärkeissä rooleissa ovat ns. piirakkadiagrammit, joilla kuvataan arvioituja aikatauluja, kustannuksia ja mahdollisia ongelmia (joista usein ei ole hajuakaan!). Kuvat ja diagrammit on höystetty toinen toistaan näyttävimmillä animaatioilla ja ääniefekteillä. Konsultin toisek-si tärkein työkalu on Excel. Sitä käyttämällä varmistetaan konsultin neuvojen todenpohjai-suus ja annetaan asiakkaalle ainutlaatuisia suosituksia. Exceliä vilautetaan kuitenkin vasta näyttävän Power Point –shown päätyttyä.

Konsultin työnkuvaan kuuluu myös matkustaminen. Joku voisi sanoa, että se tuo työhön sitä luksusta, mutta istupa itse useita tunteja päivän aikana auton ratin takana ajelemassa asiakkaan luokse pimeässä räntäsateessa tai odottele lentokoneesi lähtöä tuntikausia len-tokentillä päästyäsi vihdoin ja viimein läpi rasittavista turvatarkastuksista. Sen jälkeen vielä seuraa lentomatka ahtaassa lentokoneessa keskellä meteliä ja viimaa polvet suussa istu-en syöden niitä iänikuisia koneessa tarjottavia sämpylöitä kylmän kahvin kera. Eli se siitä luksuksesta.

Kaiken kaikkiaan konsultin työ on tyypillinen kutsumusammatti, johon hyvillä subliikkival-miuksilla varustettu ja asiansa hyvin hallitseva henkilö voi helposti ajautua. Alalta poispää-seminen on sitten jo vaikeampaa. Mutta summa summarum, kaikesta huolimatta, ainakin minä itse rakastan omaa työtäni!

7 kommenttia artikkeliin “Konsultin maailma”
 1. Seppo Rehunen sanoo:

  Hyvä Esa

  Tervetuloa blogien maailmaan. Itseironiasta on valtava hyöty ja sitä Sinulla tuntuu riittävän. Ei kaiken tarvitse aina olla niin vakavaa.

  Blogikeskustelun kannalta on myönteistä, että näkökulmia on paljon ja tännehän mahtuu. Välillä keskustelu on vilkasta – välillä vähemmän. Eikä kirjoittamisesta tänne kannata ottaa paineita. Mukavaahan tämä on.

 2. Juhani Lemström sanoo:

  Tervehdys

  Yhdessä jos toisessakin työssä kaivattaisiin kutsumuksen omaista sitoutuneisuutta. Ei aina ulkopuolisten paineitten takia vaan tekijöiden itsensä vuoksi. Usein tuo itseironia, huumori yleensäkin kummasti pesiytyy sinne missä tosissaan tehdään ja pusketaan. Siellä ei myöskään ole vara ketään loukata tai turhista loukkaantua. Työssäsi taatusti olet huomannut työyhteisöjen uskomattoman kulttuurikirjon. Se täytyy ottaa huomioon, hyödyntää, joskus pakosta muuttaakin.

  Pätevillä konsulteilla tässä murroksessa on taatusti kysyntää. Menestyvällä ja pätevällä konsultilla on tietenkin se sudenkuoppa, että omaan uusitumiseen ei jää aikaa ja energiaa. Legendaarisista ja loppumattomista konsulttivitseistä on hyötynsä maan pinnalla pysymisessä…

 3. Esa Lehtinen sanoo:

  Hei!

  Kiitos Seppo tervetuliaistoivotuksista blogimaailmaan ja kiitos Juhanille hyvistä kommenteistasi. Tässä työssä tosiaankin on saanut nähdä ja kokea yhtä sun toista vuosien aikana. Ise olen aina pitänyt tärkeänä sitä periaatetta, että pyrin täysillä paneutumaan asiakkaani ongelmiin ja joskus olen joutunut tuomaan asiakkaalleni esiin myös sellaisia asioita, mitkä välttämättä asiakasta ei miellytä. Tällöin tietenkin tärkeää on se, että miten asian tuo esille. Se on totta, että tällä alalla toimiessa ei ole varaa loukkaantua asiakaskommenteista, jos ne vain pysyvät asialinjalla. Joskus tietenkin tulee vastaan tilanteita, joissa tuntee olonsa ”likasangoksi”, mutta tietenkään kaikkea ei saa hyväksyä. Onneksi näitä tilanteita urallani on tullut vastaa harvoin. Se on myös totta, että kulttuurikirjo työyhteisöissä on todella laaja. Varsinkin sen itse huomaan hyvin työskennellessäni paljon myös kansainvälisissä yhteyksissä, mutta kulttuurikirjon laajuuden näkee myös Suomen sisällä todella hyvin. Itsekin aina oppii uusia asioita työskennellessään erilaisten työyhteisöjen ja ihmisten kanssa. Tämän työn yksi hyvä puoli on se, ettei koskaan ole kahta samanlaista päivää. Työhön ei näin ehdi kyllästymään.

  Huumori tosiaan on tämänkin työn henkireikä. Vakavilla asioilla ei tietenkään saa leikkiä, mutta niiden käsittelyä taatusti huumori helpottaa. Huumorin avulla saa usein myös monia asioita menemään eteenpäin. Tässä työssä olenkin usein havainnut, että varsinkin itsensä paneminen alttiiksi huumorille voi edistää vaikeiden asioiden käsittelyä.

  Olet Juhani oikeassa myös siinä, että konsultin työssä menestymisen tärkeä edellytys on se, että pitää huolehtia omasta jaksamisestaan sekä omasta kehittämisestään. Muuten riskinä on se, että jämähtää paikoilleen. Näille asioille tulee varata aikaa, se on itse asiassa elinehto.
  Terveisin Esa L.

 4. Leo Leppänen sanoo:

  Moro Esa!

  Minulla on kutina, että saimme kovan luokan vahvistuksen Hämeen Sanomien blogistien joukkoon. Muutama tapaamistamani konsulteista on ollut mielenkiintoisia persoonia. Ensimmäinen näytenumerosi antoi viitteitä, että todennäköisesti kuulut tähän joukkoon.

  Olen silloin tällöin saanut konsultilta tuhannen taalan vihjeen. Kerron niistä yhden: Pidä poika hitaampaa tahtia. Porukasta valtaosa ei omaksu uusia asioita samaan tahtiin kuin sinä.

  Kun olen monissa asioissa syntymälaiska, ohje sopi minulle erinomaisesti.

  Toivottavasti saamme lukea silloin tällöin konsultin työsi taustoista. Näet ja kuulet jatkuvasti mielenkiintoisia ja opettavaisia asioita.

 5. Esa Lehtinen sanoo:

  Hei!

  Kiitos Leo luottamuksesta. Yritän täyttää minulle asetetut ”paineet”. Tuo sinun kollegaltani saama vihje on muuten hyvä asia, ainakin täällä Hämeessä. Täällähän ”pruukataan kattella” ennenkuin mitään tapahtuu, jos silloinkaan. Kiitos myös juttuvinkeistä. Yritän pitää niitä mielessä. On tässä jo kaikkea nähty vuosien aikana…
  Terveisin Esa L.

 6. Kari Ventola sanoo:

  Tervetuloa blogistiksi Esa,

  Muistat varmaan konsultin määrittelyn:
  Ne, jotka osaavat johtaa, johtavat.
  Ne, jotka eivät osaa johtaa, opettavat.
  Ne, jotka eivät osaa opettaa, konsultoivat.

  Kollegasi Kari

 7. Esa Lehtinen sanoo:

  Terve kollega!

  Kiitos tervetulotoivotuksista! Kirjoittamasi konsultin määritelmä on kyllä tuttu, olen tosin usein miettinyt sitä, että mihinkähän kategoriaan voisi minua sovittaa, sillä yritän jollakin tavalla hoitaa noita kaikkia kolmea aluetta. Toivottavasti hyvällä menestyksellä…

  Terveisin Esa L.

Jätä kommentti

css.php