Joulussa on yhteisöllisyyden voima

Jouluun on ovella ja työt painaa vielä tiukasti päälle, mutta siitä huolimatta ehdin tänään ajatella joulua ja sen merkitystä itselleni. Yksi asia, minkä minä liitän jouluun on yhteisöllisyys. Itse tässä yhteydessä määrittelen yhteisöllisyyden ”erilaisten ihmisten yhteisyyden ja yhteenkuuluvuuden tunteen kokoavaksi voimaksi”. Se on mahtava tunne, kun siihen pääsee kiinni ja sen pääsee itse kokemaan. Itselleni tulee heti mieleen elämässäni kaksi vahvaa jouluun liittyvää yhteisöllisyyden kokemista.

”Kaikki maailman joulupukit yhtykää!”

Yksi kokemus liittyy opiskeluaikaani Helsingissä 1980-luvun puolivälissä. Opiskelin silloin yliopistossa ja opiskelijan leipähän oli jo silloin kapea. Päätin silloisen kämppäkaverini, ja nykyisen hyvän ystäväni, kanssa rahapulassa ”perustaa” jouluaatoksi joulupukkipalvelun. Pistimme lehteen ilmoituksen otsikolla ”Raitis ja autoileva joulupukki sekä musisoiva tonttu tuo iloa jouluunne” ja saimmekin hankittua itsellemme aattoillalle 10 tilausta. Jouluaattoiltana lähdimme sitten liikkeelle. Helsingin kadut olivat varsin tyhjiä, ainoastaan meitä joulupukkeja ja tonttuja oli liikkeellä, niin autoilla, kävellen, polkupyörillä ja mopoilla. Emme tietenkään tunteneet heistä ketään, mutta aina kun kohtasimme ”kollegojamme”, tervehdimme iloisesti toisiamme. Saimme myös kuulla illan aikana, että joulupukkien ”kokoontumisajot” tapahtuisivat perinteen mukaan keikkojen jälkeen ”Vanhalla” (ylioppilastalon ravintola). Menin sitten keikkojemme jälkeen kaverini kanssa Vanhalle ja siellähän meitä pukkeja, muoreja ja tonttuja oli talo täynnä! Tapahtuman aikaan havaitsimme, että meitä oli paikalla eri-ikäisiä, eri ammatti- ja koulutustaustaa omaavia, eri kansallisuuksia, eri rotuja edustavia, eli aikamoinen kirjo erilaisia ihmisiä. Me tanssimme, lauloimme, joimme ja juttelimme. Meillä oli todella hauskaa keskenämme! Sinä iltana koimme valtavaa yhteisöllisyyden voimaa. Illan lopulta päättyessä halasimme toisiamme ja toivotimme toisillemme hyvää joulua. Silloin tuntui, että joulun henki kosketti meitä kaikkia erilaisia ja toisillemme täysin tuntemattomia ihmisiä.

”Tunteikas joulumessu kuumassa Intiassa!

Toinen vahva kokemus joulun hengen vahvasta läsnäolosta tapahtui 1990-luvun alkupuolella Intiassa. Olin kaverini kanssa pitkällä Intian kiertomatkalla. Jouluaattoiltana saavuimme Goaan, Panajin kaupunkiin. Veimme tavaramme hotelliimme ja lähdimme tutustumaan kaupunkiin. Istuimme iltaa pienessä ravintolassa lähellä erästä katolista kirkkoa. Tiesimme, että Goa oli Portugalin entinen siirtomaa ja Intian osavaltioista ainoa, joissa väestön enemmistö oli kristittyjä. Näimme, että ennen puoltayötä paljon ihmisiä oli menossa kirkkoon jouluyön messuun. Päätimme lähteä sinne mukaan. Kirkko oli täynnä ihmisiä. Paikalla oli niin paikallisia asukkaita kuin myös runsaasti turisteja. Se joulumessu, keskellä tropiikkia tummassa, silkkisessä yössä, oli yksi elämäni vaikuttavimpia uskonnollisia kokemuksia. En ole koskaan pitänyt itseäni minään erityisen hartaana kristittynä, mutta siellä tunsin pääseväni lähelle joulun perimmäistä tarkoitusta. Koin siellä myös valtavan yhteisöllisyyden tunteen täysin tuntemattomien ihmisten keskellä. Me lauloimme yhdessä, itkimme ilonkyyneliä ja poistuessamme messun jälkeen kirkosta, kaikki ihmiset halasivat ja suukottivat toisiaan poskelle toivotellen ”Merry Christmas” Se oli huumaava tunne.

Olen elämässäni kokenut tietenkin myös muita yhteisöllisyyden kokemuksia, mutta ehkä nämä ovat hyviä jouluun liittyviä esimerkkejä. Nykyään toimiessani työyhteisön kehittäjänä sekä johtajien ja esimiesten valmentajana, tavoitteenani on kehittää myös yhteisöllisyyttä siinä välillä onnistuen, toisinaan myös valitettavasti epäonnistuen. Olen kuitenkin nähnyt, mikä voima yhteisöllisyydessä on riippumatta ihmisryhmästä ja koosta. Kyseessä voi olla niin perhe, työporukka, tiimi, harrastus- ja vapaa-ajan ryhmä kuin myös mikä tahansa yhteisö. Se voima voittaa esteet ja vie kaikkea toimintaa eteenpäin.

Vielä lopuksi lyhyesti joulutoivotus kaikille blogini lukijoille: Vaalikaa yhteisöllisyyttä omassa lähipiirissänne ja uskokaa jouluun!

2 kommenttia artikkeliin “Joulussa on yhteisöllisyyden voima”
 1. inkeri valtonen sanoo:

  Hei Esa!

  Olipa sykähdyttävän kauniita joulumuistoja ja kiva tietää, että joulupukeillakkin on kokoontumisajat.
  Rauhallista joulua!

  Inkeri Valtonen

 2. Sari R sanoo:

  Hieno kirjoitus. Yhteisöllisyyttä ja työtä sen eteen tarvitaan ympäri vuoden. Onnellista tulevaisuutta, se on tässä ja nyt.
  Sari

Jätä kommentti

css.php