Lisää virtaa Hämeenlinnan hallinto- ja keskustelukulttuuriin!

Itse tuoreena hämeenlinnalaisena (vasta n. 15 vuotta kaupungissa asuneena) ja johtamis- ja organisaatioiden kehittämiskonsulttina olen mielenkiinnolla seurannut Hämeenlinnan kaupungin hallintokulttuuria ja sen viestintätapoja hieman hämilläni ja huolissani. Yritykselläni on asiakkaina monia julkisen hallinnon yksikköjä, mutta harvoin olen tavannut tällaisia toimintamuotoja kuin täällä Hämeenlinnassa. On jotenkin omalaatuista, että kaupungin hallintoon kuuluvat henkilöt tuntuvat keskustelevan enemmän blogeissa ja lehtien keskustelupalstoilla kuin keskenään. Tai no, keskustelu on ehkä liian vahva termi, sillä omien mielipiteiden kertominen ja oman kannan julkituominen tuntuu olevan tärkeämpää kuin varsinainen keskustelu ja mielipiteiden vaihto asioista. Kaikkein kummallisinta mielestäni on se, että jopa samaan poliittiseen ryhmään kuuluvat henkilöt nokittelevat toisiaan ja vielä blogien kautta. Tietenkin tähän ehkä vaikuttaa se, että kunnallisvaalit ovat tulossa, ja ehkä monet nykyään vallassa olevat pelkäävät omaa tulevaisuuttaan ja koittavat sen avulla nostaa omaa profiiliaan.

Ehdottaisinkin tilanteeseen seuraavaa. Hämeenlinnan kaupungin johtavat henkilöt korostavat jatkuvasti puheissaan avoimuutta ja hyvää viestintää. Tämän vuoksi ehdotankin, että kaupungissa voitaisiin järjestää ennen kunnallisvaaleja ainakin muutama julkinen väittely- ja keskustelutilaisuus, joissa keskusteltaisiin face to-face mm. näistä blogeissakin ja mediassa esille tulleista asioista. Tällöin keskustelijat kohtaisivat konkreettisesti toisensa ja toistensa mielipiteet suoraan. Yleisö päättäköön voittajan. Itse lupaudun vapaaehtoiseksi keskustelutilaisuuksien puheenjohtajaksi (jos sopivampaa ei kaupungissa löydy…). Tiedän, että monet asioista voivat olla ns. liikesalaisuuksia, mutta aiheet voitaneen rajata sen mukaan. Parhaat keskustelijat voittakoon!

Esa Lehtinen

5 kommenttia artikkeliin “Lisää virtaa Hämeenlinnan hallinto- ja keskustelukulttuuriin!”
 1. Sari Rautio sanoo:

  Loistava idea! Heti maanantaiaamuna meillä on Politiikan aamukahvit Cafe Hoffissa, aiheena poliittinen järjestelmä, klo 8.30. Olen vahvasti sitä mieltä että keskustelun määrä on vakio, itse kannatan lämpimästi etupainotteista keskustelua, asioiden selvittämistä ja avoimuutta. Reilu pelikin on suosiossani.
  Parhain terveisin,
  Sari

 2. Hannu Kärpänen sanoo:

  Tervehdys!

  Kannatettava ajatus, vaikkakin sellaisiahan ”vaalipaneelit” ovat iän kaiken olleet. Vaan mistäpä ottaisit ne oikeat panelistit, jos ne eivät olisi jossain blogeissa ym mediassa mielipidettään julki tuoneet ja kritisoineet menoa ? Ja rutinaa tulee, kun ei kaikki halukkaat pääse osalliseksi. Konsultti on ehkä kuitenkin jämähtänyt menneelle vuosituhannelle, sillä ko tilaisuutta tulisi seuraamaan 90 prosenttia kantansa jo määritellyttä päättäjäehdokasta ja n kymmenen prosenttia toimittajia ja uteliaita. Vasrsinainen keskustelu paneelista käytäisiin taas blogeissa ja muussa sosiaalisessa mediassa. Näin se vaan nykyään menee.
  Ja mitäpä muuta on blogit ja paneelit, kuin oman kannan julkituomista? Ei sitä pidä vieroksua. Entä vaalikoneet? Kyllä on debatti kaukana. Asukkaat ja äänestäjät tekevät omat ratkaisunsa erilaisten ärsykkeiden perusteella. Se on hyvä niin.
  T HK

 3. Jari Ranne sanoo:

  Paneeleihin ei kovin moni tule kuuntelemaan, mutta avoimet blogit ja keskustelupalstat ovat nykyaikaa, ja niitä voi seurata laajemmat piirit.

  Ei kysymysten, kannanottojen ja purevankaan kritiikin esittäminen kaupungin yhteisistä asioista pitäisi olla huono asia, koska
  a) asiat ovat julkisia, avoimia ja meidän asioitamme
  b) kaikille näkyvää ja avointa keskustelua ei liikaa käydä
  c) julkinen keskustelu ja väittely on demokratian ydintä ja sen laadun varmistelua.

  Kovin harva kaupungin johtavista virka- ja luottamushenkilöistä on vielä ymmärtänyt tuota. Ainakin sen perusteella, että yleistä yhä on, että ei kommentoida tai yritetään pitää keskustelu julkisuudelta piilossa. Anteeksi vaan, mutta sellainen on auttamatta vanhanaikaista!

 4. Esa Lehtinen sanoo:

  Terve vain kaikille!

  Kiitos vain kommenteistanne! Joo, en mitenkään vähättele somen valtaa. Se on tätä nykypäivää, tahtoi sitä tai ei. Itse en mielestäni ole jämähtänyt viime vuosituhannelle, olenhan itsekin mukana somessa ja käytän sitä hyväkseni myös omien yritysteni markkinoinnissa. Minä enemmänkin kritisoin sitä, että somea käytetään liiaksi omien julkilausumien ja propagandan levittämiseen kuin siihen varsinaiseen keskusteluun, väittelyyn sekä argumentointiin. Varsinaista keskustelua ja varsinkaan hyvään argumentointiin perustuvaa väittelyä en ole kovinkaan usein havainnut, vaan se on enemmänkin jäänyt nahistelun asteelle ilman mitään syvyyttä. Tämän vuoksi ehkä sitä kaipaa sitä kunnon väittelyjen tunnelmaa, joissa sanan säilä iskee puolin ja toisin sekä argumentit ja vasta-argumentit lyövät toisiaan herkeämättä. Siinä on sitä kunnon taistelua asian ja yleisön hallinnasta. Ehkä joku pitää minua tämän vuoksi vanhanaikaisena, mutta itse en tätä somessa ole vielä kauhean paljon havainnut, vaan kunnon keskustelut ja väittelyt ainakin vielä toistaiseksi ovat tarvinneet face-to-face -kontaktia. Tällä en todellakaan tarkoita näitä nykyisiä tylsiä, ennalta-arvattavia vaalipaneeleita, joiden aikana katsoja enemmänkin nukahtaa tylsyydestä kuin innostuu keskustelusta. Ei, kaipaan enemmänkin kunnon väittelyotteluita, missä oman asiansa hallinta sekä nokkeluus ja sanan hallinta korostuvat. Tällä tavoin pystyttäisiin jyvät erottelemaan akanoista myös poliitikoissa. Ehkä tämä on kuitenkin vielä haaveunta täällä harmaassa Suomessa…:)

  Siinä, Jari, olet aivan oikeassa, että Hämeenlinnankaan kaupungin johtavat virkamiehet ja luottamushenkilöt eivät vielä ole havainneet somen merkitystä asioiden eteenpäinviemisen, tiedottamiseen ja avoimen keskustelun aikaansaamiseen. Tietenkin olisi hienoa, jos he havaitsisivat tämän. Onneksi joitakin sentään on jo kuitenkin mukana…

  Terveisin Esa L.

 5. Riitta Nyqvist sanoo:

  Tervehdys Esa!
  Jospa sellainen vempele vielä keksittäisiinkin, joka erottaisi jyvät akanoista ajoissa.
  Myös käsi-jarru, joka estäisi vallan humahtamisen niin kovin helposti nuppiin.
  HK on siinä harvinaisen oikeilla jäljillä, jotta äänestäjät tekevät vaaleissa päätöksiä erilaisten ärsykkeiden perusteella.
  Valitettavan laajasti niiden ”ärsykkeiden” tulokset näkyvät Arkadiassa ja Raatihuoneella.
  Pressa-vaalikampanjaa seuratessani, yleisin toive oli, ihmiset kautta maan haikailivat poliitikkojen kadoksissa olevan rehellisyyden perään.
  T. Riitta

Jätä kommentti

css.php