Kuntavaalit 2012: Näin bongaat vaaliehdokkaasi

Syksyn kuntavaalit ovat lähestymässä kovaa vauhtia. Sen huomaa varsinkin siitä, että vaaliehdokkaiden esiintymistiheys on lisääntymässä. Vaaliehdokkaiden esiintymistiheys vaihtelee sykleittäin neljän vuoden jaksoissa. Yleensä ehdokkaat oleilevat loukoissaan hyvin säyseinä ja hiljaisina, mutta vaalivuonna he ilmestyvät runsain joukoin äänestäjien keskuuteen soidinlauluineen muutamaa kuukautta ennen vaalipäivää. Aluksi ehdokkaita esiintyy satunnaisina otoksina, mutta kanta tihentyy, mitä lähemmäs vaaliajankohtaa päästään.

Missä sitten on mahdollista bongata vaaliehdokkaita? Paras paikka bongata heitä on toreilla, messuilla ja muissa massatilaisuuksissa. Mitä isommasta tapahtumasta on kyse, sitä tiheämmin heitä parveilee siellä. Vaalipäivän lähestyessä he koittavat houkutella äänestäjiä luokseen myös kävelykaduilla, ostoskeskusten edustoilla, median välityksellä sekä koteihin jaettavilla mainoksilla. Mediassa ja suoramainoksissa he käyttävät yleensä samaa kaavaa. Siinä on kuva ehdokkaasta otettuna yleensä edestäpäin, lähinnä kasvoista. Kasvoilla on lähes poikkeuksetta suu väännetty äänestäjiä houkuttelevaan yläasentoon. Monilla on myös hampaat tuotu esille lisävaikutuksen aikaansaamiseksi. Samoin silmät on kohdistettu terävinä ja anovina kohti äänestäjää luottamuksen herättämiseksi. Media- ja suoramainonnassa vaaliehdokkaat käyttävät kuvan lisäksi myös äänestäjiä houkuttelevia soidinkutsuja ja sloganeita, kuten esimerkiksi ”pienen ihmisen asialla”, ”valitse laatua kuntamme päättäjäksi” tai ”osaava ammattilainen kaupunginvaltuustoon”. Näitä kutsuhuutoja yleensä mainoksessa säestää myös muutama ranskalaisella viivalla lisätty täydennyshuuto. Osalle vaaliehdokkaista ei pelkkä media- ja suoramainonta riitä, vaan he esiintyvät aktiivisesti myös sosiaalisessa mediassa, kuten Facebookissa, Twitterissä ja kirjoittelemalla innokkaasti blogeja itseään ja potentiaalisia äänestäjäbongaajia kiinnostavista asioista. Sosiaalinen media on tullutkin yhä suositummaksi paikaksi bongata vaaliehdokas.

Miten äänestäjä voi tunnistaa vaaliehdokkaan? Ehdokkaan tunnistaminen julkisella paikalla on suhteellisen helppoa. Toreilla ja muissa tapahtumissa vaaliehdokkaat esiintyvät yleensä pieninä parvina ja heillä on rinnassaan tunnistamista helpottavat rintanapit, tarrat tai kukat. Osa käyttää myös erivärisiä liivejä ja heidät voikin bongata mainiosti myös kaukoetäisyydellä. Isommissa tapahtumissa ehdokkailla on mukanaan myös ”äänestäjäansa” eli teltta, johon pahaa-aavistamaton äänestäjäparka houkutellaan kahvin ja pullan avulla keskustelemaan ehdokkaan kanssa. Joskus teltassa soi lisähoukutuksena seireenimusiikkia. Isoissa tapahtumissa on useita erivärisiä ja –näköisiä telttoja. Kaikissa niissä parveilee erilaisilla tunnuksilla ja soidinkutsuilla varustettuja vaaliehdokkaita. Näin äänestäjien mahdollisuus välttyä joutumasta äänestäjäansaan pienenee huomattavasti. Yleensä nimittäin ehdokkaat parveilevat kulkuväylällä teltan edessä, missä he vaalimainokset kädessään pyrkivät houkuttelemaan äänestäjiä äsken kuvattuihin ansoihin. Jos äänestäjä ei suostu tulemaan telttaan, ehdokkaat pyrkivät jättämään vaaliesitteen muistoksi ja syötiksi äänestäjän käteen. Voiko äänestäjä välttää kohtaamasta vaaliehdokkaan ansaa? Voi, mutta se on välillä harmillisen vaikeaa. Yksi keino on kävellä mahdollisimman etäällä ansasta korvat lukossa ja katse tiiviisti suunnattuna maahan tai eteenpäin. Tämä keino ei kuitenkaan aina onnistu, vaan ehdokas kaikesta huolimatta tunkeutuu äänestäjän reviirille pyrkien saamaan hänet pysähtymään, ja mikä pahempaa, houkuttelemaan kohti teltta-ansaa. Tässä tilanteessa äänestäjällä on kuitenkin olemassa vielä yksi keino. Hän voi ehdokkaan lähestyessä uhkaavasti pysäyttää hänet taikasanoilla: ”Pitäisikö mielestäsi kuntien yhtiöittää palveluitaan enenevässä määrin ja miksi/miksi ei?” Yleensä tämä tehoaa, mutta toisinaan ehdokas osoittautuu immuuniksi tälle kysymykselle tai vastaa siihen poliittisella ”diibadaaballa”. Tällöin äänestäjän täytyy heittää suustaan vielä muutama lisäkysymys, kuten esimerkiksi: ” Miten huolehtisit vanhenevan väestön vaatimat lisäpalvelutarpeet? Mistä rahoitus näihin palveluihin saadaan? Perustelut.” Tämä viimeistään riittää karkottamaan sitkeän ehdokkaan kauemmas etsimään helpompaa saalista.

Ennen vaaleja äänestäjäbongarin vaikeana tehtävänä on päättää kenen vaaliehdokkaan soidinkutsuihin hän vastaa myöntävästi. Valistunut bongari pyrkii havainnoimaan ehdokaskokelaittensa todelliset mielipiteet ja osaamistason poliittisten soidinkutsujen alta. Tämä tietenkin vaatii tietynlaista rohkeutta kohdata ehdokas erilaisissa tapahtumissa, kadulla ja sosiaalisessa mediassa ja haastaa hänet kertomaan todelliset mielipiteensä bongarin mielessä olevista tärkeistä kuntasioista. Usein bongarilla pitää olla myös nokkeluutta ja erityisen paljon sinnikkyyttä päästäkseen vaaliehdokkaan sliipatun poliittista jargonia täyteen voidellun kuoren alle. Todellisella ehdokasbongarilla on kuitenkin kyky ja taito löytää juuri se oikea ehdokas. Hyviä bongaushetkiä kaikille!

Esa Lehtinen

2 kommenttia artikkeliin “Kuntavaalit 2012: Näin bongaat vaaliehdokkaasi”
 1. Mainio kirjoitus!

  Ehdokkaan saa pysähtymään ja luovuttamaan tavallisesti muillakin keinoin. ”Olen varattu mies/nainen” (=ääneni on jo menossa jollekin) toiminee melkoisen hyvin.

  Itse jakelin Elomessuilla vaaliesitteitä kysyen: ”Saanko antaa vaaliesitteen?” Pari henkilöä vastasi ystävällisesti hymyillen ”Kyllä” ja kävelivät esitteeseen katsomattakaan eteenpäin. Minä ainakin jäin vain ihailemaan diplomaattista suoritusta 🙂

  t. Susanna

 2. Silvon Tapsa sanoo:

  ”Vanhoista” vaaliehdokkaista on valistuneella äänestäjä-kunnalla hyvä mahdollisuus muodostaa mielipiteensä. Toivottavasti ollaan sen verran viisaita, ettei ainoastaan kuunnella joidenkin horroksesta heränneiden puheen tuottoa juuri näin vaalien kynnyksellä, vaan tarkastellaan mitä k.o. valtuutettu on tehnyt kuluvan vaalikauden aikana. Onko hän ”taistellut” ennen edellisiä vaaleja lupaamiensa asioiden hyväksi, ja onko ollut aktiivinen ja kuunnellut ”tavallisten” kansalaisten mielipiteitä kuluvan valtuustokauden aikana?
  Minulla on jotenkin sellainen tunne, että Hämeenlinnan nykyinen johtoporras ei ole toiminut tämän mallin mukaan.
  Täydellinen hiljaisuus niin Iisakin kuin Vekankin suunnalta paljastaa heidän strategiansa. Te, jotka kävitte Elomessuilla, pystyittekö lypsämään minkäänlaista informaatiota näiltä herroilta? Kun ollaan hiljaa, niin kansa unohtaa… antaa Pro Hämeenlinnaa kannattavien vaan puuhastella. Luulisin noin heidän ajatuksensa kulkevan…
  En tiedä, kuinka moni seuraa näitä Hämeen Sanomien blogi-kirjoituksia, ja ottaa näihin osaa. Pitäkäämme kuitenkin huoli siitä, että vaikenemalla ei tästä jatkoon selvitä…
  Tämä niistä ”vanhoista” ehdokkaaksi asettuvista. Ensikertalaisista ei ole aivan yhtä helppoa muodostaa käsitystään. Heidän avujensa punnituksessa on kyse pääasiassa luottamuksesta siihen, että pysyvätkö he sanojensa takana.
  Pyrkyreille, ja oman edun tavoittelijoille: ”Äga ej besvär”!

Jätä kommentti

css.php